ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

24/6/13

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τη ΜΗ ιδιωτικοποίηση του ΝΕΡΟΥ

Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του νερού απέτυχαν! Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών πέτυχε την συγκέντρωση περισσοτέρων του 1,5 εκατομμυρίου υπογραφών, αριθμός απαραίτητος για να τεθεί το θέμα στα αρμόδια όργανα της κοινότητας.

Πρόκειται για την Right2Water, που είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση η οποία προσπαθεί ώστε η πρόσβαση στο πόσιμο νερό και στα δίκτυα αποχέτευσης να αναγνωριστεί ως ανθρώπινο δικαίωμα. Η συγκέντρωση των 1,5 εκατ. υπογραφών αξιώνουν από την ΕΕ να μην προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως φέρεται να σχεδίαζε "μυστικά", σύμφωνα με δημοσιεύματα. Το θέμα είχε προκαλέσει κατακραυγή στη Γερμανία.

Ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ που είναι αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς αναγκάστηκε να προβεί σε δηλώσεις ότι η ιδιωτικοποίηση του πόσιμου νερού "δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις (της ΕΕ)"!

Ο επίτροπος πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται τους λόγους "που εξαγριώνουν και αναστατώνουν τους πολίτες όταν τους λένε ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης μπορεί να ιδιωτικοποιηθούν παρά τη θέλησή τους".

Μετά από αυτές τις εξελίξεις πολλοί θα αναρωτηθούν τι θα γίνει με την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Σε κάθε νέο αντιλαϊκό μέτρο οι κυβερνητικοί εταίροι προβάλλουν την δικαιολογία ότι απαιτείται από την ΕΕ. Τώρα που η ΕΕ ξεκάθαρα δηλώνει ότι ΔΕΝ ΘΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ το πόσιμο νερό στις χώρες - μέλη, τι δικαιολογία θα προτάξουν για να ξεπουλήσουν τις εταιρείες ύδρευσης;

Το παράδειγμα της ιδιωτικοποίησης των νερών στην Βρετανία είναι παράδειγμα προς αποφυγή! Η εταιρεία "Thames water" αγόρασε σε εξευτελιστική τιμή πριν 30 χρόνια την δημόσια εταιρεία ύδρευσης. Η τιμή ήταν εξαιρετικά χαμηλή γιατί όρος στο συμβόλαιο αγοράς ήταν η συντήρησης του δικτύου ύδρευσης, η ανακαίνιση και βελτίωση του. Μετά από 30 χρόνια απραξίας και με μηδενικές επενδύσεις σε έργα βελτίωσης ή συντήρησης οι Βρετανοί σκέπτονται την εξαγορά της εταιρείας από το δημόσιο! Όμως οι ιδιώτες επί 30 χρόνια εισέπρατταν τους λογαριασμούς ύδρευσης και χρησιμοποιούσαν το προϋπάρχον δίκτυο.
Η Χρυσή Αυγή πιστεύει ότι κάθε πολίτης έχει δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης σε πόσιμο νερό. Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει Δημόσιο Αγαθό!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...