ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

24/6/13

Βάναυση συμπεριφορά σε... κύκνους στον Πόρτο-Ράφτη

O ‘’Σύλλογος Ιδιοκτητών Σκαφών Δημοτών Μαρκοπούλου’’ όπως είναι γνωστό είχε πάρει την πρωτοβουλία να διαμορφώσει έναν ειδικό χώρο στο λιμάνι του Πόρτο Ράφτη και να φέρει μία ομάδα από πανέμορφους κύκνους! Τα μέλη του ανέλαβαν την φροντίδα των πτηνών και πιστεύουμε πως οι κύκνοι αγαπήθηκαν από όλους, προστατεύθηκαν και με την παρουσία τους κόσμησαν τον χώρο του λιμανιού, πιστοποιώντας ότι όταν υπάρχουν άνθρωποι με ευαισθησίες, άγρια πτηνά μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά με τους ανθρώπους. Οι κύκνοι απολαμβάνοντας την φροντίδα των ανθρώπων και νοιώθοντας προστατευμένοι, σύντομα αναπαρήχθησαν και τα μικρά κυκνάκια μεγάλωσαν και κυκλοφορούσαν ανενόχλητα σε όλη την παραλία της περιοχής. Δυστυχώς όμως την ημέρα που έγινε η απελευθέρωση των κύκνων οι ευτυχισμένες μέρες τους έλαβαν τέλος…

Οι κύκνοι συνηθισμένοι από την φροντίδα που τους παρείχαν τα μέλη του Συλλόγου Ιδιοκτητών Σκαφών και τα μέλη της εθελοντικής ομάδας Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μαρκοπούλου νόμιζαν ότι δεν κινδυνεύουν, ξεχνώντας ότι το πιο επικίνδυνο ζώο του πλανήτη, ο άνθρωπος, τα στοχοποίησε αμέσως μόλις αυτά αφέθηκαν ελεύθερα. Και αυτό συνέβη διότι φέτος, κατά τις αρχές Μαΐου στα σημεία όπου είχαν φτιάξει τις φωλιές τους κανείς δεν σκέφτηκε ότι με τις πρώτες ζέστες θα έκαναν την εμφάνισή τους τα τρομερά δίποδα ζώα, οι παραθεριστές. ‘’HOMO PARATHERISTUS ANAISTHITUS’’ είναι η επίσημη ονομασία του είδους και ευδοκιμεί σε όλες τις παραλίες της χώρας μας, όπου τα καλοκαίρια επιδίδεται στο αγαπημένο του άθλημα-‘’ποιός θα κακοποιήσει πιο πολύ την πανίδα της περιοχής’’ ! Είναι γνωστό ότι οι κύκνοι(και όχι μόνον αυτοί)κλωσσούν τα αυγά τους μαζί γιατί φοβούνται τους κατά παράδοση φυσικούς τους εχθρούς. Έτσι το αρσενικό είναι συνεχώς δίπλα στο θηλυκό και την περίοδο της ωοτοκίας είναι ευερέθιστο και ευέξαπτο. Επομένως δεν ανέχεται σε καμμία περίπτωση την ανθρώπινη παρουσία και την ανθρώπινη περιέργεια πλησίον της φωλιάς του. Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα να εκνευρίσει το είδος ‘’ΗΟΜΟ PARATHERISTUS’’ το οποίο θεώρησε σωστό αφού δεν μπορούσε να ‘παίξει’ γιο-γιο με τα αυγά των κύκνων, να πετάει πέτρες στα πτηνά, να τα τραυματίζει, να τα διώχνει από τις φωλιές τους και να τους παίρνει τα αυγά είτε για να φτιάξει μία λαχταριστή ομελέτα, είτε για να διακοσμήσει; το εβένινο γραφείο του, να πετάει μισοτελειωμένη την τυρόπιτα ή το τοστ για να ‘ταίσει’ τα πτηνά (οι πιο ευαίσθητοι του είδους) και διάφορα άλλα εδέσματα θέλοντας να καταγράψει τις γαστριμαργικές συνήθειές τους! Έγιναν καταγγελίες περιοίκων που δεν άντεξαν την βαρβαρότητα των ‘πολιτισμένων’ ανθρώπων και στο Λιμεναρχείο Πόρτο-Ράφτη και σε οργανώσεις προστασίας άγριων πτηνών και μετά τις προβλεπόμενες έρευνες των υπηρεσιών κάποιοι-πιο έξυπνοι-κατέστρεψαν τις φωλιές των κύκνων και εξαφάνισαν-φυσικά- τα αυγά!

Θεωρούμε ότι ο ‘Σύλλογος Ιδιοκτητών Σκαφών Δημοτών Μαρκοπούλου΄ από αγάπη και ευαισθησία έπραξε ό,τι έπραξε, όμως το λιμάνι του Πόρτο-Ράφτη δεν είναι το καταλληλότερο περιβάλλον για την διαβίωαη τέτοιων πτηνών. Εξάλλου η απελευθέρωσή τους ανέδειξε αυτό ακριβώς το πρόβλημα, όταν ‘έφυγαν’ από την εποπτεία του Συλλόγου, αντιμετώπισαν την επίθεση των ανθρώπων. Η συγκεκριμένη ενέργεια έπρεπε να γίνει από ειδικά εξειδικευμένο προσωπικό σε κάποιον υδροβιότοπο και πάντως όχι στην παραλία! Έτσι, θα ήταν εξασφαλισμένες οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των υπέροχων πτηνών και οι προσπάθειες και οι κόποι των ανθρώπων που σκέφτηκαν και οργάνωσαν το εγχείρημα θα είχε αίσιο τέλος. Λένε ότι το επίπεδο πολιτισμού ενός ανθρώπου φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα ζώα. Λυπούμαστε που μερικοί κάνουν ό,τι μπορούν για να δικαιώσουν το ρηθέν….
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...