ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

29/6/13

Οι μετρήσεις ρύπανσης του λεκανοπεδίου – Το Όζον στα ύψη

Ανακοινώθηκε από το Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας, ότι οι τιμές του όζοντος σημείωσαν υπέρβαση των ορίων. Οι μεγαλύτερες τιμές κατεγράφησαν στον σταθμό μέτρησης Λυκόβρυσης με τιμή 194 μg/m³ και στον σταθμό μέτρησης Θρακομακεδόνων, με τιμή 185 μg/m³.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξέδωσε ανακοίνωσε με οδηγίες για την προφύλαξη του πληθυσμού:

«Άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα».

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής με την φυσική υπεριώδη ακτινοβολία του., η οποία βελτιώνει την ψυχική διάθεση και συντελεί σε πιο θετική αντιμετώπιση της ζωής. Μια ελάχιστη έκθεση στον ήλιο για 15 λεπτά ημερησίως είναι αρκετή για την παραγωγή από τον ανθρώπινο οργανισμό της βιταμίνης D3, η οποία είναι βασική για την ανάπτυξη των οστών και την καλή κατάσταση του σκελετού.

Όμως η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί και τα ηλιακά εγκαύματα, τις ρυτίδες, αλλά κυρίως την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, του μελανώματος.

Η στιβάδα όζοντος απορροφά την βλαβερή ακτινοβολία UVC, ενώ οι ακτινοβολίες UVA και UVB ακτίνες, αόρατες για το ανθρώπινο μάτι, φτάνουν στη Γη.

Ενώ η μικρή έκθεση στον ήλιο είναι ευεργετική, η υπερβολική έκθεση προκαλεί βλάβες που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να καταλήξουν σε μη αναστρέψιμες. Παν μέτρον άριστον!


Πηγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...