ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

29/6/13

Επανέρχεται για έγκριση με διαφορετική ονομασία. Η ΧΥΜΑ λέγεται Μονοτέζ ΑΒΕΕ

Ξανά στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για έγκριση, θα εξεταστεί η Περιβαλλοντική Μελέτη της Μονοτέζ ΑΒΕΕ (πρώην ΧΥΜΑ). Δεν το έβαλαν κάτω οι υπεύθυνοι της εταιρείας παρά τις επανειλημμένες απορρίψεις και συνεχίζουν τις αιτήσεις μήπως και πετύχουν την πολυπόθητη έγκριση.

Την προηγούμενη φορά, στις 11 Ιουνίου, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ανέβαλλε την συζήτηση για τις 25 Ιουνίου.

Εκπρόσωποι πολιτών και φορέων της Λαυρεωτικής αγωνιούν για την έκβαση της υπόθεσης. Είναι νωπές οι μνήμες από την καταστροφική πυρκαγιά του Ιουλίου 2006, που προκάλεσε πανικό από τον καπνό που εκλυόταν από την καύση των χημικών. Ήταν ευτύχημα που εκείνην την ημέρα φυσούσε ο αέρας προς την θάλασσα και όχι προς την πόλη!

Στο νέο αίτημα, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, υπάρχει μείωση των χημικών υλικών από 4 σε 3, απομάκρυνση του πλέον εύφλεκτου υλικού VAM, μείωση των αέριων ρύπων κατά 40% και μείωση των λίαν εύφλεκτων υλικών κατά 52%. Περιλαμβάνονται 10 δεξαμενές αντί των 45, μείωση που συνεπάγεται αποθήκευση 5.500 τόνων χημικών αντί των 14.500.

Η ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΒΕΕ, διαθέτει εγκαταστάσεις στα Οινόφυτα και ανήκει σε βέλγικη εταιρεία του ομίλου Ravago, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο διανομέα εξηλασμένης πολυστερίνης της αμερικανικής Dow Chemical στην Ευρώπη. Η εγκατάσταση της Dow στο Λαύριο συνορεύει με αυτή της ΜΟΝΟΤΕΖ και σύμφωνα με τη νέα μελέτη οι δύο εταιρείες πρόκειται να συνεργαστούν, όπως άλλωστε συνέβαινε και κατά το παρελθόν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πλαίσιο της αναζήτησης επενδυτών ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνάντησε πριν από 2-3 μήνες ανώτατα στελέχη των πολυεθνικών Ravago και Dow Chemical κατά την επίσκεψή τους στην Ελλάδα.

Η καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα επενδύσεων αμφισβητούμενης αποδοτικότητας είναι εγκληματική! Δυστυχώς το ελλαδικό κράτος δεν επενδύει στις τεράστιες δυνατότητες της χώρας, αλλά ξεπουλά τα πάντα σε ξένες εταιρείες και κάθε είδους μεσάζοντες.
Πηγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...