ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

26/6/13

Θα πάει τελικά Λαύριο ο Προαστιακός;

Την ίδια φήμη με το γεφύρι της Άρτας, έχει και η γραμμή του Προαστιακού προς το Λαύριο! Ολημερίς το εξήγγελλαν το βράδυ το ξεχνούσαν!

Το μεγαλύτερο λάθος που έγινε από την αρχή της σχεδίασης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, που θα συνέδεε το αεροδρόμιο Σπάτων με την Κόρινθο, είναι ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα δύο μεγάλα λιμάνια της Αττικής : η Ραφήνα και το Λαύριο.

Το λιμάνι του Πειραιά συνδεόταν με τον Προαστιακό μέσω του Ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Όμως η γραμμή Πειραιάς - Λιόσια καταργήθηκε και πλέον για να μεταβούν οι επιβάτες από Πειραιά στον Προαστιακό αντιμετωπίζουν προβλήματα και αμέτρητες καθυστερήσεις στα δρομολόγια.

Τα Μεσόγεια τα εξυπηρετούσε ο Λαυρεωτικός Σιδηρόδρομος, ο οποίος καταργήθηκε το 1962, χωρίς έκτοτε να ενδιαφερθεί κανείς για την μετακίνηση και την ανάπτυξη επιχειρήσεων και χιλιάδων κατοίκων των Μεσογείων.

Στον σχεδιασμό του μεγάλου έργου του Προαστιακού οι περιοχές αυτές ξεχάστηκαν και εγκαταλείφθηκαν για μια ακόμα φορά.

Η αναγνώριση του Λαυρίου, σαν λιμάνι Διεθνούς ενδιαφέροντος εξέθετε την πολιτεία που εγκατέλειψε το ένα από τα Διεθνή λιμάνια της - εξάλλου η Ελλάδα διαθέτει 10 μόνον λιμάνια με τέτοιο χαρακτηρισμό.

Το 2006 ξεκίνησαν οι "φήμες" για επέκταση των γραμμών του Προαστιακού προς το Λαύριο και μάλιστα ο τότε υπουργός Μεταφορών κ. Λιάπης δήλωσε ότι υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ότι αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί ως το 2012!

Από τότε έως σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα, παραμένει στο στάδιο των μελετών - που και αυτές ακόμα δεν έχουν λάβει την τελική μορφή τους - αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση του έργου.

Τα έργα ανάπτυξης και επέκτασης του λιμένος Λαυρίου επιβάλλουν την επέκταση του Προαστιακού σιδηροδρόμου.

Θα μπορούσαν εδώ και πολλές δεκαετίες να έχουν σταματήσει την απομόνωση τόσων περιοχών, που έφερε ειδικά στο Λαύριο αύξηση της ανεργίας και κοινωνικούς αποκλεισμούς.

Η Χρυσή Αυγή, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που δεν δεσμεύεται από μεγάλα συμφέροντα και οικονομικά τραστ, έχει δε ως πρώτο στόχο στον προγραμματισμό της την πάταξη των κοινωνικών ανισοτήτων και υποστηρίζει την αρχή των ίσων ευκαιριών για όλους.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...