ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

25/9/13

Γενόσημα απαγορευμένα στις ΗΠΑ, θα πωλούνται στους Έλληνες!

Πρόστιμο 500 εκατομμυρίων δολαρίων επέβαλε η αμερικάνικη δικαιοσύνη για σωρεία κακουργημάτων σε ινδική φαρμακοβιομηχανία γενόσημων. Η ινδική εταιρεία παραδέχθηκε την νοθεία των σκευασμάτων της, αλλά δεν συμμορφώθηκε.

Μετά από αυτό ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) απαντά με καθολική απαγόρευση στις εισαγωγές των εν λόγω ινδικών γενόσημων, καθώς η εν λόγω ινδική εταιρεία Ranbaxy συνέχισε να μην τηρεί τις κατάλληλες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας στην παραγωγική διαδικασία.

Επανειλημμένες επιθεωρήσεις στις μονάδες παραγωγής της ινδικής εταιρείας έδειξαν πλημμελείς πρακτικές στην παραγωγή γενόσημων που έχουν να κάνουν με την ποιότητα των σκευασμάτων.

Τα ινδικά γενόσημα εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Όμως, το Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο του 2012, ο FDA διαπίστωσε προβλήματα στη διαδικασία παραγωγής, που είχαν σαν αποτέλεσμα νοθευμένα σκευάσματα (ακόμα και ίχνη γυαλιού είχαν βρεθεί μέσα σε χάπια) ή γενόσημα που δεν τηρούσαν τη βιοϊσοδυναμία, σοβαρότατες παραβάσεις για τις οποίες μεταξύ άλλων και καταδικάστηκε.

Η Ranbaxy, όμως, δεν παρουσίασε στοιχεία ότι συμμορφώθηκε με τους κανόνες ασφαλείας και ότι προχώρησε σε ποιοτικές αλλαγές στις συνθήκες παραγωγής.

Για τις αμερικανικές αρχές πρόκειται για σοβαρό ζήτημα που απειλεί τη δημόσια υγεία, καθώς τα εν λόγω ινδικά γενόσημα κυκλοφορούσαν ευρέως στην αγορά των ΗΠΑ και οι πολίτες τα λάμβαναν για τη θεραπεία μεγάλης γκάμας παθήσεων, όπως τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά ακόμα και για αντιβιοτική δράση ή κατά της χοληστερίνης.

Κανένας υπεύθυνος στην Ελλάδα δεν υπάρχει να δηλώσει αν εισάγονται ή όχι γενόσημα από την συγκεκριμένη ινδική εταιρεία. Ο Ελληνικός ΕΟΦ, δεν φαίνεται να έχει τις ίδιες ευαισθησίες με τον αμερικάνικο οργανισμό (FDA) και να παρεμβαίνει όταν τα σκευάσματα αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία, ιδιαίτερα τώρα που επιχειρείται αύξηση της χρήσης γενόσημων στο 60% μέχρι το τέλος τους έτους, μέσω της συνταγογράφησης δραστικής ουσίας.

Τα τελευταία 40 χρόνια η παραγωγή φαρμάκων στην Ελλάδα έχει τεθεί υπό διωγμό. Το αποτέλεσμα είναι να κλείσουν σχεδόν όλες οι φαρμακοβιομηχανίες και να λειτουργούν όσες δεν έκλεισαν - σαν μεταπωλητές ή εισαγωγείς φαρμάκων.

Η εισαγωγή φαρμάκων από τρίτες χώρες όπως η Ινδία αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.


Πηγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...