ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

25/9/13

Οι κάτοικοι Λαυρεωτικής αντιδρούν στην επαναλειτουργία της ''ΧΥΜΑ-ΜΟΝΟΤΕΖ''

Στις 26 Ιουλίου 2006, η Λαυρεωτική κινδύνεψε από το τοξικό νέφος που δημιουργήθηκε από την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της ''ΧΥΜΑ-ΜΟΝΟΤΕΖ''. Τα χημικά που υπήρχαν στις δεξαμενές αποθήκευσης δημιούργησαν ένα μαύρο τοξικό νέφος, που ευτυχώς για τους κατοίκους της περιοχής οι άνεμοι το έσπρωξαν στην θάλασσα.

Κατά τύχη και μόνον, δεν προχώρησε το νέφος πάνω από την πόλη του Λαυρίου. Σήμερα 7 χρόνια μετά επιχειρείται επαναλειτουργία της εταιρείας με το ίδιο αντικείμενο. Όλοι οι κοινωνικοί φορείς της Λαυρεωτικής είναι αντίθετοι με την περιβαλλοντική αδειοδότηση της εταιρείας.
Αρνητικές είναι και οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που με βάση το άρθρο 17 του νόμου 2308 (Α΄114/15-6-1995), καθιστούν παράνομη την επαναλειτουργία της εταιρείας.

Η θετική γνωμοδότηση της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής (25/6/2013) στη ΜΠΕ της ΜΟΝΟΤΕΖ ΑΒΕΕ, και η τελική απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου αποτελούν ευθεία παραβίαση του παραπάνω νόμου.

Η Λαυρεωτική είναι ήδη επιβαρυμένη με τις δραστηριότητες των μεταλλείων της ΔΕΗ και οι κάτοικοι δεν αντέχουν άλλες επιβαρύνσεις. Φορείς της Λαυρεωτικής, κάτοικοι, σωματεία, σύλλογοι, ο δήμος, επιμελητήρια, οι πάντες αντιδρούν και αντιτίθενται στην επαναλειτουργία της ΧΥΜΑ.

Η εξαγορά της εταιρείας από βέλγικη πολυεθνική δεν εφησυχάζει κανέναν, αντίθετα μάλιστα είναι περισσότερο ανησυχητική η εξέλιξη αυτή.

Το περιβάλλον χρειάζεται προστασία. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας κατά την λειτουργία της εταιρείας;


Πηγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...