ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

24/1/14

Έλληνες Γιατροί: Η έλλειψη αναισθησιολόγων στο Νοσοκομείο της Λέρου θέτει σε κίνδυνο τις ζωές ασθενών και εγκύων

Ας υπενθυμίσει κάποιος στον υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη, πως η άσκηση πολιτικής που πρέπει να γίνεται από το Υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνει τον σχεδιασμό, προγραμματισμό, εφαρμογή, παρακολούθηση, αξιολόγηση και επανεκτίμηση του έργου με τη συμμετοχή των φορέων του κοινωνικού συνόλου, ώστε να προασπίζεται το αγαθό της δημόσιας υγείας και σε καμία περίπτωση να μην ωθείται η καταρράκωση και η απαξίωσή του.

Περίτρανο παράδειγμα της ολέθριας προσπάθειας του Άδωνη για την εξαθλίωση των Ελλήνων συμπολιτών μας αποτελεί και το Νοσοκομείο της Λέρου, στο οποίο η έλλειψη και των δύων αναισθησιολόγων που διέθετε καταντά ως ενέργεια προκλητική και ανήθικη! Με το συγκεκριμένο αυτό θέμα ασχολήθηκε ο Βουλευτής της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ της Β’ Αθηνών, Γιώργος Γερμενής.


Επί του παρόντος, οι δύο αναισθησιολόγοι του νησιού απουσιάζουν ταυτόχρονα, ο ένας με κανονική και ο άλλος με αναρρωτική άδεια και έτσι η κάλυψη των αναγκών των ετοιμόγεννων γυναικών γίνεται, κάτω από δύσκολα οικονομικά συνθήκες, με την αναγκαστική διακομιδή τους στην Κάλυμνο. Ο γυναικολόγος του Νοσοκομείου της Λέρου κος Μονοκάνδηλος αδυνατεί να εξυπηρετήσει μόνος του τις ανάγκες των εγκύων που προκύπτουν, χωρίς τη συνδρομή των υπόλοιπων απαραίτητων ειδικοτήτων (ακτινολόγου, αναισθησιολόγου, μικροβιολόγου) και επισημαίνει τον κίνδυνο που ελλοχεύει στο ενδεχόμενο κάποιας επιπλοκής στην κύηση ή κάποιου έκτακτου περιστατικού άλλων ασθενών. Ο ίδιος καταγγέλλει επίσης την αδυναμία της διοίκησης να καλύψει το κενό της ταυτόχρονης απουσίας των δύο αναισθησιολόγων, η οποία είχε επαναληφθεί στο παρελθόν αλλά μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Μια εποχή που η ελληνική κοινωνία βιώνει αλλεπάλληλες, δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις ταυτόχρονα με παράλληλες περικοπές παροχών, η πρόσβαση σε βασικές έστω υπηρεσίες υγείας μέσω ενός δημόσιου νοσοκομείου όπως αυτό της Λέρου, αποτελεί το αυτονόητο, ιδίως αν θέλουμε να επικαλούμαστε την ύπαρξη ενός κράτους πρόνοιας.

Πώς όμως να μιλάμε για τα αυτονόητα από την στιγμή που ο υπουργός Υγείας σε καθημερινή βάση μας αποδεικνύει πως στην Ελλάδα του Μνημονίου και της Τρόικα υπάρχει πάνω από όλα η ανάγκη για συμφέρον και η εκμετάλλευση εξαγοράς της υγείας με τον πλέον αισχρό και υπονομευτικό τρόπο;

Έλληνες συμπατριώτες! Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ που αγωνίζεται για τη Δημόσια Υγεία και τις παροχές της επισημαίνει με παρρησία και σθένος ότι όσο στη Χώρα μας θα υπάρχει η μνημονιακή συγκυβέρνηση, τόσο και το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα απαξιώνεται και θα συνθλίβεται. Δυσβάσταχτες οφειλές στις βιομηχανίες υγείας, μηδαμινές παροχές, ανεπαρκέστατο αριθμητικό νοσηλευτικό προσωπικό, υπερπληθώρα ιατρικού προσωπικού σε μερικές ειδικότητες και έλλειψη σε άλλες, παράλληλα με την απουσία αξιολόγησης για την απόδοσή του, έλλειψη σημαντικών ειδικοτήτων, διαγνωστικών εργαστηρίων και εντατικής θεραπείας, όλα αυτά αποτελούν την κορυφή μόνο του παγόβουνου των συσσωρευμένων από χρόνια προβλημάτων μιας γενικότερης πολιτικής σήψης στην πολύπαθη Ελλάδα μας.

Ο Άδωνης Γεωργιάδης παίζει καλά τον ρόλο που κλήθηκε από την μνημονιακή συγκυβέρνηση να πράξει, να οδηγήσει δηλαδή με μαθηματική ακρίβεια αλλά και με ανεπάντεχη ζέση στην υποβάθμιση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, την ιδιωτικοποίησή της υγείας και την μετατροπή της από κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα σε εμπόρευμα!

Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε κάτι πολύ απλό, αλλά  εξίσου σημαντικό. Χρειάζεται άμεση αναθεώρηση του συστήματος υγείας με κύριες κατευθύνσεις την ποιότητα και την αποφυγή της σπατάλης, γιατί η υγεία αποτελεί εθνικό και κοινωνικό αγαθό.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...