ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

28/3/14

Η εκδίκηση της φύσης άρχισε: Δημιουργία Ανθεκτικών Ειδών Εντόμων και καταστροφή του μεταλλαγμένου καλαμποκιού!

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καλλιέργειες μεταλλαγμένου καλαμποκιού στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με μελέτες του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. Από το 2009 κατεγράφησαν μαζικές καταστροφές στην Αϊόβα και τα επόμενα χρόνια επεκτάθηκαν σε Ντακότα, Μιννεσσότα, Ιλλινόϊς το 2010 και 2011.
Στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι έχει προστεθεί γονίδιο από το βακτήριο Bacillus thuringiensis που παράγει μια βιοεντομοκτόνο πρωτεΐνη (Bt) η οποία καταστρέφει κυρίως ριζοσκώληκες και άλλα έντομα του εδάφους. Αποτέλεσμα είναι να μην χρειάζονται χημικά εντομοκτόνα.
Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και δεκαετίες για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εξάπλωση των μεταλλαγμένων φυτών. Η έλλειψη βιοποικιλότητας, η εγκατάλειψη - απαξίωση ποικιλιών φυτών που καλλιεργούνται για χιλιετίες και η μονοκαλλιέργεια μεταλλαγμένων ποικιλιών φυτών θα δημιουργούσε καταστροφή βιβλικών διαστάσεων σε περίπτωση που τα μεταλλαγμένα θα σταματούσαν να είναι ανθεκτικά σε έντομα και παράσιτα.   


Οι ειδικοί δεν ακούστηκαν και οι εταιρείες βιοτεχνολογίας εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, χωρίς να δημιουργηθούν «καταφύγια» μη μεταλλαγμένων φυτών.

Η φύση αντιδρά σε εντομοκτόνα και παρασιτοκτόνα και παράγει ανθεκτικά είδη εντόμων και παρασίτων, με αποτέλεσμα τα φυτοφάρμακα να χρειάζεται να γίνουν περισσότερο δραστικά, δηλαδή περισσότερο τοξικά, να περνάνε στον υδροφόρο ορίζοντα και να ρυπαίνουν τα εδάφη. Είναι φαύλος κύκλος ουσιαστικά: ισχυρότερα φυτοφάρμακα δημιουργούν ισχυρότερα βλαβερά είδη.

Η ανοησία του ανθρώπου να προσπαθεί να επιβληθεί στην φύση και να επιβάλλει τους δικούς του κανόνες της απληστίας, της ασυδοσίας και της μονοκαλλιέργειας θα φέρει την κατάρρευση της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής.  

Παρά τα σημάδια που άρχισαν να φαίνονται από το 2006 και έγιναν δραματικά μετά το 2009, οι εταιρείες βιοτεχνολογίες συνεχίζουν το καταστρεπτικό τους έργο αγνοώντας τα προμηνύματα και απλά καλλιεργούν με προσθήκη μεγάλων ποσοτήτων φυτοφαρμάκων για να καλύψουν τις απώλειες.  

Ο πόλεμος που υφίσταται η πρωτογενής παραγωγή στην χώρα μας είναι γιατί η Ελλάδα είναι ακόμα μια όαση βιοποικιλότητας φυτικών και ζωικών ειδών. Παρότι υποφέρει από υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων είναι ακόμα ανέγγιχτη από τις εταιρείες βιοτεχνολογίας και είναι στο χέρι όλων μας να συνεχιστεί να υπάρχει βιοποικιλότητα για να διατηρηθεί η αυτάρκεια στην πρωτογενή παραγωγή.  Πηγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...