ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

23/3/14

Άρον - άρον πουλάνε τα ποτάμια και τα φράγματα της Ηπείρου. Ξεπουλάνε ακόμα και τα μελλοντικά φράγματα!

Έτοιμο είναι το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την πώληση της «Μικρής ΔΕΗ». Οι μάσκες πέφτουν και αποκαλύπτονται τα σχέδια τους, που δεν αφορούν μόνον την εκτροπή του Αώου, αλλά και του Σαρανταπόρου και του Άραχθου. Τα υπάρχοντα και τα μελλοντικά φράγματα θα περάσουν σε χέρια ιδιωτών!
Αναρωτιόντουσαν οι κάτοικοι και οι δημοτικές αρχές σε Ζαγοροχώρια, Βωβούσα και Κόνιτσα, στην Πίνδο, σε τι θα χρησίμευε η εκτροπή του Αώου. Η ανακοίνωση από το ΥΠΕΚΑ ότι μία σειρά από υδροηλεκτρικά φράγματα της Ηπείρου θα περάσουν στην υπό δημιουργία «μικρή ΔΕΗ», η οποία θα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ, αλλά μετά θα πουληθεί σε ιδιώτες, αποτέλεσε το κομμάτι που έλειπε από το  πάζλ της εκτροπής των νερών του Αώου.

Τι και αν οι μελέτες επιστημονικών φορέων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η εκτροπή μαζί με την κατασκευή νέου υδροηλεκτρικού φράγματος από την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ - ΔΕΗ Ανανεώσιμες, θα προκαλούσε δυσμενέστατες συνέπειες στο περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα και στο Εθνικό Πάρκο Βίκου - Αώου - Πίνδου, αυτοί ξεπουλούν ακάθεκτοι.


Στη λίστα με τα φράγματα που θα περάσουν στη «μικρή ΔΕΗ» και μετά σε ιδιώτες περιλαμβάνονται και τα δύο φράγματα Πουρνάρι Ι και Πουρνάρι ΙΙ, κοντά στην Άρτα, στα οποία προβλέπεται να καταλήγει το 30% των νερών του Αώου, μέσω του ποταμού Άραχθου. Στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων Ηπείρου που είχε ανακοινωθεί δεν υπήρχαν λεπτομέρειες για τη χρήση των νερών του Αώου. Αναφερόταν μόνον ότι ένα 30% των νερών «θα χρησιμοποιηθεί για ενεργειακούς σκοπούς».
Φράγματα πρόκειται να κατασκευαστούν και στην άλλη πορεία των νερών του Αώου, καθώς το υπόλοιπο 70% προβλέπεται να εμπλουτίσει τη λίμνη των Ιωαννίνων. Πέραν λοιπόν του φράγματος που υπάρχει ήδη στις πηγές του Αώου, προβλέπεται η κατασκευή ακόμη δύο φραγμάτων από την ΤΕΡΝΑ - ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην πορεία των νερών προς την Παμβώτιδα. Επίσης, μέρος του 30% των νερών του Αώου που θα κατευθυνθούν προς τα φράγματα στο Πουρνάρι, θα κατευθυνθεί προς το υδροηλεκτρικό φράγμα του Καλαμά, στα σύνορα των νομών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Στα σχέδια της ΔΕΗ εντάσσεται η κατασκευή ενός ακόμη φράγματος στη χαράδρα του Αώου, αλλά ακόμη δύο βορειότερα, στον ποταμό Σαραντάπορο.

Την ίδια στιγμή η περιφέρεια Ηπείρου καταγγέλλει ότι ακόμη και σήμερα η ΔΕΗ δεν έχει προχωρήσει στην προβλεπόμενη οριοθέτηση - διευθέτηση της κοίτης του Αράχθου, ενώ δεν έχουν εκτελεστεί από τη ΔΕΗ ούτε τα αναπτυξιακά έργα που είχαν προβλεφθεί ως ανταποδοτικά οφέλη για την κατασκευή των φραγμάτων, τη στιγμή μάλιστα που οι περιβαλλοντικοί όροι λήγουν στο τέλος του 2014.

Όσο συνεχίζουν να κυβερνούν, τόσο πιο επικίνδυνοι και επιζήμιοι για την Ελλάδα αποδεικνύονται. Ξεπουλάνε τα πάντα στους μεγαλοεργολάβους, εκποιούν την δημόσια περιουσία, έναντι πινακίου φακής. Χαρίζουν στους κερδοσκόπους όχι μόνον την ενέργεια από τα φράγματα αλλά και το πολυτιμότερο αγαθό το ΝΕΡΟ!

Πηγή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...