ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

30/4/15

Το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο αποτελεί απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο

Το τουρκικό πυρηνικό εργοστάσιο αποτελεί απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο
Τον Απρίλιο τρέχοντος έτους ξεκίνησε η κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην επαρχία Μερσίν που κείται στα παράλια της νότιας Τουρκίας, ακριβώς απέναντι από τις ακτές της βόρειας Κύπρου. Το πυρηνικό εργοστάσιο στην τοποθεσία Άκκουγιου αυτής της επαρχίας είναι το πρώτο από τα τρία εργοστάσια που θα κατασκευάσει η Τουρκία. Το δεύτερο έχει προγραμματισθεί να κατασκευαστεί στην Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας, ενώ για το τρίτο δεν υπάρχουν εισέτι στοιχεία.
Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Άκκουγιου θα κοστίσουν περίπου 20 δισ. ευρώ και ο σκοπός της εγκατάστασης, σύμφωνα με δηλώσεις επισήμων φορέων της Τουρκίας, είναι η μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου. Το πυρηνικό εργοστάσιο του Άκκουγιου κατασκευάζεται με ρωσικό know-how και προβλέπεται να λειτουργήσει το 2020παράγοντας κατ’ αρχή 1.200 μεγαβάτ (MW) ηλεκτρικής ενέργειας από ένα αντιδραστήρα. 
Ο σχεδιασμός του προβλέπει άλλους τρεις αντιδραστήρες με δυναμικότητα επίσης 1.200 μεγαβάτ έκαστος. Η δεύτερη πυρηνική εγκατάσταση στην Σινώπη που θα κατασκευαστεί με ιαπωνικό know-how θα έχει δυναμικότητα 4.800 ή 5.600 μεγαβάτ.
Η εγκατάσταση ενός πυρηνικού εργοστασίου σε μια σεισμογενή περιοχή δεν φαίνεται να ενοχλεί τους Τούρκους. Οι ανεγειρόμενες πυρηνικές εγκαταστάσεις βρίσκονται σε μια περιοχή που μόλις προ ενός έτους έδωσε ένα σεισμό των 6,9 της κλίμακας Ρίχτερ. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι εξαιρετικά σεισμογενής, κάτι που δείχνουν και τα ιστορικά στοιχεία. Το 1872 είχε εκδηλωθεί σεισμός 7,5 Ρίχτερ, ενώ το 1998 ισχυρός σεισμός είχε σαρώσει τα Άδανα που κείνται μόλις 135 χλμ από το Άκκουγιου. Σε περίπτωση ατυχήματος λόγω σεισμού ή άλλης ενέργειας είναι δεδομένο ότι πλην της Τουρκίας θα απειληθεί με ραδιενεργό νέφος πρωτίστως η νησιωτική Ελλάδα συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Κύπρου, αλλά και άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Μια απειλή που ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες θα ήταν άμεσα θανατηφόρα για πάρα πολλούς Έλληνες, ενώ θα είχε και μακροχρόνιες επιπτώσεις τόσο στην υγεία όσο και στο περιβάλλον.
Σημαντικά ερωτηματικά προκαλεί και το θέμα των αποβλήτων των πυρηνικών καυσίμων, ήτοι των ράβδων ουρανίου που θα χρησιμοποιηθούν στους πυρηνικούς αντιδραστήρες του Άκκουγιου. Τα απόβλητα των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι σχάσιμα υλικά για παραγωγή πυρηνικών βομβών, πρέπει να αποθηκεύονται υποχρεωτικά σε εργοστάσια ραδιενεργών αποβλήτων για περαιτέρω απεμπλουτισμό και να είναι απαραιτήτως προσβάσιμα σε διεθνή έλεγχο, ούτως ώστε να μην δύνανται να χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς, ήτοι να πωληθούν σε άλλες χώρες ή να χρησιμοποιηθούν από την ίδια την Τουρκία για την παραγωγή πυρηνικών βομβών. Τέτοιες εγκαταστάσεις απεμπλουτισμού  δεν υπάρχουν στην Τουρκία, αλλά ούτε προβλέπεται και η κατασκευή τους. Η Τουρκία λοιπόν με την μεθοδικότητα και την προσήλωση που την χαρακτηρίζει στους αυστηρά προκαθορισμένους στρατηγικούς της στόχους, μετά το 2020 θα έχει πρόσβαση σε σχάσιμα πυρηνικά υλικά για την κατασκευή πυρηνικών όπλων, μια τεχνολογία που ήδη κατέχει και στην οποία έχει εμβαθύνει με την βοήθεια πακιστανών επιστημόνων.
Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι ο ελλαδικός χώρος απειλείται από το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας εις διπλούν. Πρώτον από μια πιθανή δυσλειτουργία ή ατύχημα που μπορεί να προκύψει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Άκκουγιου και δεύτερον από την ουσιαστικά ελεύθερη πρόσβαση που θα έχει ο εχθρός μας σε πυρηνικά σχάσιμα υλικά για την δημιουργία πυρηνικού οπλοστασίου.
Η Χρυσή Αυγή έχει πολλάκις επισημάνει τον κίνδυνο από τον στρατιωτικό γιγαντισμό της Τουρκίας, προτείνοντας ρηξικέλευθες λύσεις. Σε αυτό τον γιγαντισμό προστίθεται πλέον και ο πυρηνικός κίνδυνος. Ουδόλως βέβαια ελπίζουμε ότι θα αντιδράσουν οι πολιτικάντηδες. Είμαστε βέβαιοι όμως ότι οσονούπω θα αντιδράσει ο ελληνικός λαός απομακρύνοντας αυτό τον συρφετό οσφυοκαμπτών από την εξουσία.
Γ. Λιναρδής

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...