ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

23/4/15

Ελάχιστοι οι νοσηλευτές σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας


Ελάχιστοι οι νοσηλευτές σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ, στις μονάδες υγείας της χώρας εντοπίζονται ελάχιστοι νοσηλευτές, καθώς δεν ξεπερνούν συνολικά τους 8.000. Μάλιστα η Ελλάδα παρουσιάζει την χειρότερη κατάσταση ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, όσον αφορά τη στελέχωση υπηρεσιών υγείας με νοσηλευτές.
Αυτές οι ελλείψεις, που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών, είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας αδιαφορίας των αρμοδίων για τη στελέχωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας με το αναγκαίο νοσηλευτικό (και όχι μόνο) προσωπικό. Ενδεικτικά, από το 2008 έχουν συνταξιοδοτηθεί περίπου 5.000 νοσηλευτές, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί σε αυτό το διάστημα καμία πρόσληψη  μόνιμου νοσηλευτή.
Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή στις 16/04/2015 ο Συναγωνιστής Γεώργιος Γερμενής, Βουλευτής Β’ Αθηνών.

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Σοβαρές οι ελλείψεις των μονάδων υγείας του ΕΣΥ σε νοσηλευτικό προσωπικό» 
 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας του ΕΣΥ, οι άνεργοι νοσηλευτές αγγίζουν τους 8.000. Η έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό έχει επιδεινώσει την ήδη τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Ειδικότερα στην ανακοίνωση του ΔΣ της ομοσπονδίας αναφέρεται ότι παρά τη συνταξιοδότηση περίπου 5.000 εργαζομένων από το 2008, δεν έχει πραγματοποιηθεί έκτοτε καμία πρόσληψη μόνιμου νοσηλευτή. Ακόμα, η Ελλάδα τοποθετείται στην τελευταία θέση στην κατάταξη χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά την στελέχωση των υπηρεσιών υγείας με νοσηλευτές. Πέραν των παραπάνω, σε θέσεις στις Υγειονομικές Περιφέρειες, αλλά και στα νομικά πρόσωπα των δομών του ΕΣΥ και του ΠΕΔΥ, είναι αισθητή η υποεκπροσώπηση των νοσηλευτών αλλά και των επιστημόνων διοίκησης υπηρεσιών υγείας. Εν ολίγοις η έλλειψη νοσηλευτών επιτείνει τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών υγείας του δημοσίου.

Ερωτάται αρμόδιος υπουργός:

Υπάρχει η πρόθεση για προσλήψεις μονίμων νοσηλευτών στις δημόσιες δομές υγείας;


Αθήνα, 16/04/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...